Cognitieve Gedragstherapie (CGT)

Cognitieve gedragstherapie is een van de meest gebruikte therapievormen in Nederland. Het bestaat uit twee onderdelen:

Cognitieve therapie

Je vindt misschien dat je onvoldoende presteert op je werk of niet leuk genoeg bent in sociale situaties. Het kan voor jou een grote vraag zijn waar dit door komt. Bij cognitieve therapie gaan we ervan uit dat jouw eigen gedachten ervoor zorgen dat jij niet lekker in je vel zit. Samen gaan we onderzoeken welke gedachten je over jezelf en je omgeving hebt. Kloppen deze gedachten wel met de werkelijkheid? Door bepaalde behandeltechnieken zoals cognitieve uitdaagtechnieken en huiswerkoefeningen, kom je tot meer realistische en positievere gedachten. Je zult merken dat je je daardoor een stuk beter gaat voelen.

Gedragstherapie

Misschien ben je geneigd om uit angst bepaalde situaties uit de weg te gaan. Je laat die klus op het werk aan je voorbijgaan of je gaat sociale situaties vermijden. Op de korte termijn zal het je spanning verminderen en dus helpen. Op de langere termijn zullen je klachten eerder verergeren dan verminderen. Je belandt in een vicieuze cirkel.

Je gedrag bepaalt grotendeels hoe jij je voelt. Bij deze therapie staat je gedrag dus centraal. We brengen samen het gedrag waar jij last van hebt in kaart. Wanneer gebeurt het en zijn er misschien uitzonderingen? Vervolgens zal ik je middels oefeningen helpen om te ontdekken welk gedrag beter bij je past en hoe je dit jezelf aan kunt leren.

Beide therapieën zijn de laatste jaren steeds meer samengegaan. Ze zijn van grote invloed op elkaar en helpen je om anders tegen problematische situaties aan te kijken en er anders mee om te gaan.

"Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat cognitieve therapie en gedragstherapie vaak vergelijkbare gunstige effecten hebben op iemands problemen. Ook is steeds duidelijker aangetoond dat de werkwijze van beide methodes − huiswerk, oefeningen en samenwerking tussen therapeut en cliënt − goed op elkaar aansluit. In de psychologie ziet men steeds beter in dat ‘anders leren denken’ en ‘anders leren doen’ uitstekend met elkaar kunnen worden gecombineerd in één en dezelfde behandeling." - VGCt-website